BUMOT XTREMADA Softluggage

Bij een nieuwe motor hoort er nieuwe bagage!

Na jaren trouw gebleven te zijn aan mijn gigantische aluminium bakken van BMW, je kent ze wel, die oerdegelijke hutkoffers van de R1150GS. Ik heb die dingen letterlijk overal door gesleurd, de bagger, zand, lange reizen, korte dagritten én ben er letterlijk nog altijd verliefd op. Toch moest ik uiteindelijk toegeven dat het 1) gekkenwerk zou zijn om een custom rek te laten maken voor die oude koffers en 2) die 790 zou er met die koffers uitzien als een kruising tussen cruiseschip en een vliegdekschip. Letterlijk no go. Jeku adviseerde me om over te stappen op soft luggage en te rade te gaan bij Glenn van Allroadmoto.be.

Tijdens de verkenning van de Halloween Rit

In alle eerlijkheid? Mijn eerste gedacht over de soft luggage, met al mijn vooroordelen én de liefde voor mijn oude krengen in gedachten houdende, was “Mo Eih!”. Het enige directe voordeel dat ik eraan zag, is dat het vlug grijpen was naar de fles korten om het verdriet te vergeten, gezien er standaard aan elke zijkant van de zak een bushouder genaaid is. We staan op het punt om een maand rond te trekken in Spanje en Portugal, dus suck it up Leyne, boel inpakken en gaan met die banaan. Ik morrel al omdat ik nu van die waterdichte zakken moet gebruiken om mijn boel droog te houden, vroeger was dat gewoon deksel open, een shitload aan stuff erin proppen en dan vechten om dat deksel naar beneden te krijgen en zo vlug mogelijk dat slotje om te draaien en dan nog wat lachen met die gasten met hun soft luggage die al hun strapjes nog moeten aantrekken en vastmaken en god weet nog wat. Zit ik nu wel niet in diezelfde positie als die gasten zeker? Met veel gefoefel want alles is nog nieuw en stug, slaag ik erin al mijn brol weg te bergen en beslis maar 1 waterdichte zak mee te nemen. In de zijtas aan de uitlaatkant stopte ik dingen die nat mogen worden.

Hoewel mijn eerste indruk van de tassen niet zo denderend positief was, moet ik zeggen na er een maand mee bezig geweest te zijn, die Xtremada’s in vergelijking met mijn oude koffers ook verdomd handig zijn. Het was wennen en aanpassen, een oude hond leer je moeilijk nieuwe trucjes, maar nadat ik de nieuwigheid van de zakken afgereden had, viel alles op z’n plooi. De straps gaan soepel, ik begrijp niet waarom anderen daar uren aan moeten spenderen, gewoon zip en de boel zit vast. Om de koffers van het rek te halen, hoef je maar één hefboompje over te leggen en ze klikken los. Er zit trouwens een slotje op die hefboom maar dat gebruik ik niet echt. Ook m’n vooroordeel over de waterdichte zakken bleek verkeerd, eigenlijk is de buitenstof goed watervast. Het moet echt al zeiken tegen de binnenzak nat wordt, tenzij je natuurlijk graag in offroad de plasjes meeneemt, dan komt het water asap naar binnen via het watergat in de onderkant van de koffers. De standaard waterdichte binnenzakken heb ik veranderd naar lichtere versies waardoor ik meer pakruimte heb, de originele zijn nogal erg dik van stof en nemen veel plaats in.

Wie mij/ons een beetje kent, weet dat als we niet gevallen zijn, we niet gereden hebben. Hoeveel keer ben ik al op m’n bek gegaan met die Xtremada’s? Geen idee, van 50 keer ben ik zeker, vast nog meer. Wat is er van schade aan? Niets. Van de linkertas hebben we de derde buitenwand wel moeten verwijderen. Daarvan was er door een schampschot met een paaltje eens een hoekje van losgekomen en gedurende de maanden nadien altijd verder blijven uitscheuren. Gezien die extra beschermende buitenwand volledig losstaat van de feitelijke bagagezak konden we die netjes lossnijden zonder schade.

Uiteindelijk verdict;

De Bumot Xtremada’s kunnen het sentiment van mijn oude krengen niet vervangen maar dat het excellente zijtassen zijn, dat moet ik toegeven. Qua slijtvastheid, robuustheid én algemene waterdichtheid ben ik enorm tevreden. Ook de pakruimte binnenin is zeker te pruimen met nog een pluspuntje dat de straps lang genoeg zijn om nog wat extra vast te klikken bovenop de zijtas. Het kofferrek was vlot geïnstalleerd en op 5 seconden kan je de zijtassen monteren of demonteren van het rek. Niet nodig om aparte houders te bestellen, standaard al aan weerszijden van de koffer zijn er 1 liter houders aanwezig. In het begin zijn ze wat stug om te gebruiken, zowel de straps als de rolfunctie bovenaan om de tas te sluiten, maar na enkele keren bezigen worden de zijtassen erg soepel om te hanteren.

All-in all na twee jaar Xtremada te gaan, mis ik mijn oude koffers niet meer. En dat is eigenlijk het grootste compliment qua bagage dat ik geven kan.

Upcoming
120
oktober 31, 2023
4:00 pm
De griezeligste Halloweenrit.... geen platte gravel....
Upcoming
oktober 9, 2023
9:00 am
Ronda De Faro neemt je mee dwars door de Algarve volledig op jouw eigen tempo. Ontspanning en avontuur in evenwicht! Met vier rijdagen en vijf overnachtingen ontdek je de mooiste tracks van de streek, verblijf je in de tofste hotels … Lees meer
Upcoming
360
april 26, 2024
8:00 am
Reet D’Opale De eerste editie van de gloednieuwe Reet D’Opale samen met Allroadmoto.be neemt je mee op een avontuurlijke driedaagse onverharde rit. Met maar liefst 600 km aan tracks dwars doorheen het Noord-Franse binnenland rijden we naar de Opaalkust om … Lees meer
Free
Altes Elefanten 2024 gaat weer door. Goesting in een wintertreffen met een dikke 10 voor sfeer en gezelligheid? Kruip dan in je winterpak, trek een dikke buff over je hoofd, prop je warmste slaapzak in je bagage én rij mee … Lees meer
Upcoming
Rij met Bart en Jess van MotoMentals en Glenn van Allroadmoto.be mee naar het ABR-festival. In 2023 rijden we in drie groepen maar komen we wel steeds samen op de kampeerweides voor de nachten.
Expired
240
september 8, 2023
5:00 pm
Ride our +10 km private offroad-track through the hills of Northern France in an all exclusive offroad trackday. The piste for ‘TRACK TO THE FUTURE’ has been made especially for this event. All the riding terrains of ‘Circuit de la Vilaine’ intertwined into one for this weekend! Exclusive for this event extra tracks have been made with love
EXCLUSIVE FOR FUN PEOPLE
Upcoming
110
november 25, 2023
9:30 am
The Unicorn Ride is a muddy ride for experienced riders. For fun people only!